Les 6: een 4-gangen diner met wijn

Een knaller van een afsluiting: in restaurant 050 van het Noorderpoort College sluiten we de laatste les traditiegetrouw af met een diner en uitleg over wijn-spijscombinaties. De Avond begint met een welkomstdrankje en uitleg over hoe je de juiste wijn bij het eten kiest.

Gegrilde spitskool met Pinot Grigio of Sauvignon Blanc

Wat past beter? We krijgen een gerecht van gegrilde spitskool met pruimenlak, crème van witte kool, kerrie-botersaus en aardappelkaantjes. Daarbij worden twee witte wijnen geserveerd. De Sauvignon Blanc uit Nieuw Zeeland heeft stuivende aroma’s en knisperende zuren. De Pinot Grigio is wat vlak en valt weg bij het gerecht. Onze conclusie: de SB (Sauvignon Blanc) past het mooist.

Lamskotelet met zinfandel

Het hoofdgerecht bestaat uit lamskotelet knolfondant met espuma van knol, gepofte knoflookjus, rosti, duxelles van kastanjechampignons en geblakerde prei. Dit keer krijgen we de keuze uit twee rode wijnen:

  1. Ill de Conas, Marselan passito, Languedoc, Frankrijk

  2. Numero Uno zin, Zinfandel, Puglia, Italië

Beide wijnen zijn waanzinnig lekker. De eerste is krachtiger en intenser van smaak en combineert prachtig met het gerecht. Maar ook de Zinfandel uit Puglia past verrassend goed.

Voor het eerst eiswein drinken

Het moment is daar: ik ga voor het eerst Eiswein proeven! De wijn wordt geserveerd bij appelsabayon met appelcompote en wentelteefjes van suikerbrood. De tweede wijn is een Moscato dessertwijn uit Spanje. Maar de eiswein steelt mijn hart, wat heerlijk! Overigens passen beide wijnen prima bij het gerecht. De persoonlijke voorkeur geeft uiteindelijk de doorslag.

De wijnen

Pinot Grigio, Alto Adige, Italië
Sauvignon Blanc, Vavasour, Marlborough Nieuw Zeeland
Ill de Conas, Marselan passito, Languedoc, Frankrijk
Numero Uno zin,Zinfandel, Puglia, Italië
Torres, Moscato d’oro, Spanje
Rudolf Muller, Eiswein Sylvaner, Rheinhessen, Duitsland

Vorige
Vorige

Het wijnexamen SDEN2

Volgende
Volgende

Les 5: Italië en versterkte wijnen