Les 5: Italië en versterkte wijnen

Dit is alweer de laatste klassikale les. De allerlaatste les wordt extra speciaal, want dan gaan we dineren en wijn-spijscombinaties maken. Maar vandaag staat Italië op het programma, samen met de versterkte wijnen port en sherry.

Eerst Italië

Italië telt maar liefst 20 wijnregio’s, waarvan er in het SDEN2 boek drie uitgebreid aan bod komen. In Piemonte draait het vooral om de nebbiolo druif. De druif waar die beroemde Barolo’s van worden gemaakt. De beste wijngaarden liggen op de uitlopers van de Apennijnen. Verder naar het zuiden ligt Toscane, een warmer wijngebied waar vooral blauwe druiven groeien. Hier vind je onder andere de bekende Chianti wijnen, gemaakt van de sangiovese druif.

En dan is er natuurlijk Veneto, de streek van de soave en pinot grigio. Italië staat sowieso bekend om zijn vele inheemse druivenrassen.

Inheemse druivenrassen: druiven die je buiten hun herkomstgebied zelden tegenkomt. 

Versterkte wijnen: port & sherry

Wist jij dat port en sherry ook gewoon wijnen zijn? Alleen dan versterkt. Ze bevatten 15% alcohol of meer en verschillen enorm van elkaar.

Port komt uit de Douro-vallei in Portugal. Sherry komt uit Jerez in Spanje. En hoewel ze allebei onder “versterkte wijnen” vallen, zijn zowel de smaak, als het productieproces én de geschiedenis compleet anders. Er valt ontzettend veel te vertellen over deze twee bijzondere wijnen, dus ik splits de informatie op en deel dit later in een aparte blog.

We sluiten deze les af met een heerlijke wijnspijs combinatie: een PX wijn (Pedro Ximénez) met een smeuïge brownie. Een perfecte afsluiter van een leerzame les!

De Wijnen

Tiefenbrunner - Pinot Grigio
Tommasi - Valpolicella Ripasso - Veneto
Batasiolo - Langhe Nebbiolo - Piemonte
Poliziano - Chianti - Colli Senesie DOCG
Primitivo - ZIN Il numero Uno - Puglia
Mil pesetas - Manzanilla Sherry - Jerez - NV
Kopke - Tawny Port - Portugal - NV
Gonzalez Byas - Nectar - Pedro Ximenez

Vorige
Vorige

Les 6: een 4-gangen diner met wijn

Volgende
Volgende

Les 4: Riesling, Rioja en rijpingstijd