De Bourgogne illusie

In alle podcasts en tv-programma’s die je kunt bedenken wordt de Bourgogne de hemel in geprezen. Het zou de hemel op aarde zijn. En ja, ik ga er helemaal in mee. Als Chardonnay je favoriete druif is, moet Bourgogne de mooiste plek op aarde zijn… toch?

Ik neem je even mee terug naar de zomer van ’25. Een vakantie waar ik het meest naar uitkeek vanwege ons tripje naar de Bourgogne. The place to be voor wijnliefhebbers. En daarmee heb ik niets te veel gezegd, want het is één groot wijnwalhalla. Begrijp me niet verkeerd… naast Beaune zijn de omliggende dorpjes zo dood als een pier, maar Beaune krikt het gemiddelde flink op.

Als je geen verstand hebt van wijn en de waarde niet kunt inschatten van een goede Bourgogne, zal deze streek je geen bal interesseren. Je zal dan ook nooit 30 euro voor een glas wijn betalen of 100+ euro voor een fles in een restaurant.

Waarom is de Bourgogne zo bijzonder?

Voor mij zit het in de wijnstijl (want… love Chardonnay). En ik vind het terroir ook bijzonder. Verschillen tussen wijnen uit verschillende wijngaarden zijn duidelijk merkbaar. Maar is een Premier Cru per se lekkerder en beter? Nee!

En zie hier mijn bruggetje naar de titel. Als je weet dat je een Grand Cru in je glas hebt, zal die altijd beter smaken dan wanneer je dat niet weet. Logisch ook, maar stiekem geeft het aan dat er soms best wat ‘gebakken lucht’ bij zit. Of heb ik er gewoon nog niet genoeg verstand van? Dat zou ook zomaar kunnen…

Wat ik wel snap, is dat wijnmaken in de Bourgogne bijzonder is. Een vak apart, waar geen enkel ander gebied ter wereld aan kan tippen. De bodem is uniek en heeft een enorme invloed op wat je uiteindelijk terugvindt in je glas.

Of ik een illusie armer of rijker ben? Lastig te zeggen. Ik ga graag nog eens terug zodra ik mijn SDEN3-diploma heb gehaald. Dan zijn we een jaartje verder, een stukje wijzer, en kijk ik vast weer met nieuwe ogen naar dit bijzondere wijngebied.

Volgende
Volgende

Schoongelikte borden & een flesje Dark Horse