Les 3: Champagne en Zuid-Frankrijk
Een les waar ik enorm naar uitkijk, want we gaan de Champagnestreek behandelen. Een gebied waar ik vorig jaar vakantie heb gevierd en waar ik verliefd ben geworden op champagne. De bubbels zijn subtiel, net kleine pareltjes die als een kralenketting omhoog komen in je glas.
Champagne
Ik kan me nog goed herinneren dat we aankwamen bij ons appartementje en meteen op zoek gingen naar een plekje om iets te proeven. Mijn eerste reactie was niet heel enthousiast, maar na het horen van de geschiedenis van champagne, de vinificatie (het maken van wijn) en de méthode traditionnelle voor het toevoegen van de bubbels, was ik verkocht.
Oké, ik dwaal af. De les. We begonnen inderdaad met de Champagnestreek en natuurlijk hoort daar ook een glaasje champagne bij. Het is fijn om deze uitleg dit keer in het Nederlands te horen, want ondanks dat we tijdens de vakantie veel rondleidingen hadden met een Engelse gids, is dit toch veel prettiger.
Hoe het maken van champagne precies werkt, zal ik in een aparte blogpost behandelen. Zo kan ik meteen mijn lesmateriaal oefenen.
Rhône en languedoc-Roussillon
Na het proeven van champagne, komen we aan bij de Rhône. Dit gebied heeft twee verschillende delen. Het noorden begint vanaf Lyon en loopt naar Montélimar. Vanaf Montélimar naar het zuiden zie je het landschap veranderen: olijfbomen en een overvloed aan wijngaarden.
We proeven een blend van syrah en grenache. Beide druiven groeien volop in de Rhône.
Daarna gaan we door naar de Languedoc-Roussillon, de oudste wijnstreek van Frankrijk. De blauwe druiven zijn hier dik in de meerderheid. Door het warme klimaat ontwikkelen de druiven veel kleur, aroma’s en suiker. De bekende GSM-blend komt hier vaak voor. GSM staat voor grenache, syrah en mourvèdre.
Bordeaux
We eindigen in Bordeaux, het beroemdste wijngebied ter wereld. De beste en duurste wijnen komen hier vandaan. Onze docent vertelt over haar reis naar de Bordeaux, de wijnen en het classificatiesysteem dat in 1855 werd bedacht. De wijnhuizen die toen al in die classificatie stonden, staan er nu nog steeds in, met wijnen van ruim €500 per fles. Ik hang aan haar lippen. We krijgen de zogenaamde Bordeauxblend te proeven (nr 5).
In Bordeaux ligt ook Sauternes. Hier worden zoete witte wijnen gemaakt van sauvignon blanc en sémillon. Deze wijn wordt Sauternes genoemd. Bijzonder aan deze zoete witte wijn is het proces van pourriture noble, oftewel edele rotting. Dit is een goedaardige schimmel die de druiven aantast. Ze verschrompelen en het sap wordt dikker. Van deze pourriture noble druiven worden zoete wijnen gemaakt.
Nog even kort over die edele rotting: het weer moet meewerken. De druiven moeten rijp zijn, en je hebt een nevelige ochtend nodig, zodat de schimmel de druiven kan aantasten.
De wijnen
Champagne - Philipponnat Brut
Blend grenache en syrah - Cotes du Rhône rouge - Chat de Tresque 2023
Syrah - Lanquedoc-Roussillon - La Forge Estate 2023
Viognier - Languedoc-Roussillon - La Forge Estate 2023
Cabernet sauvignon 40%, merlot 55% cabernet franc 5% - Bordeaux - Chateau Sissan 2021
Kressmann - Sauternes (sauvignon blanc en semillon) - Bordeaux 2022
Vignerons de beaumes de venise - muscat - Rhône