Wijnproeven in een sprookjesdorp: tasting bij Emile Beyer
Wat ik leerde bij Emile Beyer? Dat niet elke wijnstreek mijn hart verovert, maar dat een Crément d’Alsace altijd een goed idee is.
De Elzas, of beter bekend als Alsace in de wijnwereld. Je houdt ervan of niet… en dan heb ik het natuurlijk over de wijn. Eguisheim is een klein dropje in de Alsace en daar vind je Domaine Emile Beyer. Het dropje is very petit en very cute. Het lijkt bijna op dat kneuterige dropje uit “Beauty and the Beast”.
Eguisheim, klein maar betoverend
Zonder afspraak lopen we binnen. De dag ervoor hadden we namelijk een heerlijke Crémant d’Alsace van Emile Beyer gedronken bij restaurant Maison Rouge in Colmar. Het domaine zit aan de hoofdstraat van het drop. Of beter gezegd: het straatje waar de meeste mensen lopen. Het pand heeft de uitstraling van een oud rijtjeshuis, met een grote zware houten deur. Ik twijfel even: zitten we wel goed? Is het überhaupt open?.
Bij binnenkomst zien we mensen aan de balie en verderop in een aparte ruimte krijgt een groep een uitgebreide presentatie. Waarschijnlijk degenen die WEL een afspraak hebben gemaakt. Gelukkig worden we vriendelijk geholpen en is er ruimte voor een tasting. Omdat het mooi weer is vragen we of we buiten mogen zitten. Aan hun reactie te zien is het niet gebruikelijk, maar het is geen enkel probleem.
Van Riesling tot Vendanges Tardives
De proeverij bestaat uit vier wijnen
Lieu-Dit Hohrain - Pinot Gris
Lieu-Dit Saint Jaques - Riesling
Grand Cru Eichberg - Riesling
Grand Cru - Pfersigberg - Riesling
Vendanges Tardives - Gewurztraminer
De Vendanges Tardives zitten er niet bij, maar ik ben wel nieuwsgierig. Vol trots komt hij terug met een fles, geeft uitleg en laat ons een slokje proeven.
Vendanges tardives betekent letterlijk late oogst. De druiven uit de Alsace blijven hierbij lang hangen en worden aangetast door de botrytis schimmel.
Een tasting doen is altijd leuk en absoluut aan te raden. Je leert er zoveel van. Wat ik hier heb geleerd? Dat Alsace wijnen bij mij geen grote indruk achterlaten. Met een fles Crément d’Alsace en een Riesling verlaat ik het domaine.